En til alle!

Et skriv om alle mulige slags heste, foder, fordøjelsessystem og fantastiske Suregrow.

Obs. Suregrow fra Brogaarden har lige ændret navn til Growth Balancer. Indholdet er det samme, om end det er blevet endnu bedre – læs om forbedringerne nederst i dokumentet.

Her hos Hestenshaab.dk, er der altid en ret stor vifte af heste med forskellige foder behov.

Det siger sig selv, at med heste, der rykker ind og andre der flytter væk, så er intet konstant og ensartet. Mange tænker naturligvis på alle de tynde og udsultede dyr, der flytter ind. Vi støder dog på andre former for fejlernæring og forhold, som kræver speciel opmærksomhed ernæringsmæssigt.

Vi har og har haft lidt af det hele.

  • De tynde. Tynd, tyndere og udsultet. Vi har haft flere dyr her, der var døden nær pga. udsultning. Disse dyr er ofte så nedbrudte i kroppen, at deres fordøjelsessystem er ikke-fungerende. Vi skal være meget på passelige med, hvad vi fodrer dem med. Svært udsultede heste har brugt alle kroppens ressourcer for at overleve. Hvilket blandt andet betyder, at de ikke længere har muskler og er i protein mangel. Denne mangel medfører stærkt nedsat eller slet ingen ædelyst. Det er en svær og frustrerende udfordring, når man kun ønsker, at dyret skal æde, så det kan få energi og kræfter til at overleve.
  • De tykke og overvægtige. Fejlernæring. Heste og ponyer, der er blevet fodret med brød, kage og hvad der var ved hånden. De er ofte i underskud for essentielle vitaminer og mineraler, pga. fejlernæring. Derudover er de i risikogruppen for fedmerelateret sygdomme, såsom forfangenhed, gigt/haltheder, Equint Metabolisk Syndrom (EMS) mm.
  • De nøjsomme. Her gælder det samme som for de overvægtige. I angst for at de skal blive for tykke, er det nemt at komme til at overse, hvor vigtigt mineral og vitamin tilskuddet er.
  • De gamle. De gamle heste kræver også særlig opmærksomhed fodermæssigt. Manglende muskler og huld. Tænder der ikke længere kan tygge foderet, så det kan optages optimalt i systemet. Dette kan også føre til protein samt vitamin og mineral underskud.
  • De helt unge. Vi har haft føl og plage her, som er ankommet totalt i mangel på alt. Det er altafgørende for dem, der udvikles og vokser, at de får korrekt sammensat foder, vitaminer og mineraler, så de hverken vokser for hurtigt eller underudvikles. De skal have en sund krop, der kan holde i et langt hesteliv.
  • De drægtige. Vi har også fået flere drægtige og diegivende hopper ind her. Har disse hopper ikke været passet korrekt, er det ekstremt vigtigt at vi, specielt i de sidste 3 måneder af drægtigheden, sørger for at hoppen får præcis det, som hun og føllet har brug for her og nu samt i diegivningsperioden.

Man kan nemt forestille sig, hvilken foder og tilskuds-jungle, vi hurtigt kunne havne i – for ikke at tale om store omkostninger og enormt meget opbevaringsplads.

Det er altafgørende for mig at fodre hestene korrekt i forhold til deres fordøjelsessystem og dermed evne til at optage og nedbryde forskellige foderemner.

Uanset om hestene er magre, tykke eller unge, så skal de, via deres fodring, holdes sunde i både fordøjelsessystem, muskler, led, tænder og hove. Fodringen skal foretages på den mest korrekte biologiske måde, som det er muligt for heste i fangenskab.

Indtag af foder skal foregå langsomt og over mange timer for at holde hesten fysisk sund og mentalt stimuleret. Det kræver masser og meget godt grovfoder.

Hovedbestanddelen af alle hestenes foderplan består hos os derfor af wrap. Uanset hvilke unikke, specielle og ekstra krævende behov, som de enkelte heste måtte komme med, så er wrap og hø det vigtigste og det, der er hovedparten af hestens daglige foder.

Også kunne jeg ellers stå med alle de forskellige problematikker ifht. huld, sundhed og sygdom som følge af det liv, hestene tidligere har haft. Det kunne hurtigt komme til at kræve mange forskellige slags kraft og tilskudsfoder. Noget til de tykke, noget til dem i vækst, noget til de drægtige og rigtig meget til de udsultede.

Specielt gruppen af udsultede heste, som er dem, vi har rigtig mange af, har været en udfordring, da de som nævnt er meget selektive i deres fodervalg, samtidig med at de er totalt i mangel på alt i deres krop.

Meget har været prøvet og forsøgt. Vi har haft så ualmindelig mange forskellige slags müsli, piller og tilskudsprodukter på foderhylderne her.  Det var lækre produkter, men med så mange forskellige, men specifikke behov hos en hel gruppe af heste, så blev det ret omfattende, før alle havde fået alt, hvad de havde behov og brug for.

Det var indti,l vi var så heldige at få Brogaarden som sponsor for 2 år siden. Her blev vi introduceret til Suregrow. En lille foderpille til alle typer heste. Alt, hvad vi har brug for i kraftfoder til enhver type hest. Det kan videnskabeligt forklares, hvorfor den er god til alle heste og i praksis har vi gennem de sidste 2 år oplevet det på vores heste.

Ud fra hestens størrelse og aktivitet er mængden Suregrow konstant. Hvis hesten skal tage på, så fodrer jeg med større mængde hø/wrap og omvendt, hvis hesten er for tyk. Både de tynde heste med nedsat ædelyst og de gamle heste med tandproblematikker er glade for at spise pillen.

 

Jeg ved, at hestene er dækket ind med de essentielle vitaminer og mineraler og kan justere mængden af foder på wrappen, som stadig udgør den allerstørste del af hestenes foder.

Ved de tynde heste, som pga. protein mangel har stærkt nedsat ædelyst, giver jeg som regel et tilskud af B-vitamin. B-vitaminmangel nedsætter appetitten og et tilskud af dette sammen med Suregrow, har vist super gode resultater for at få hestene i gang med at æde igen. Oveni dette har Suregrow et moderat højt proteinindhold af god kvalitet, som gør den god til de tynde heste, der har mistet muskler. Det samme gælder for de gamle heste.

En anden, men meget vigtig fordel ved Suregrow er, at mængden af sukker og stivelse er lav.  Dette er naturligvis altid en fordel og noget, man skal gå efter i en foderpille. Hvis foderet indeholder for meget stivelse og sukker, kan det ikke blive optaget i tyndtarmen og passerer derfor videre til tyktarmen. Denne gæring kan medføre kolik og diarre. Dette er et problem, som man skal være meget påpasselig med hos de heste, hvor fordøjelsessystemet ikke har virket optimalt længe pga. udsultning og vanrøgt. Med Suregrows lave indhold af stivelse og sukker samt masser wrap, har vi ikke haft disse problemer, når de udsultede heste igen er gået i gang med at æde.

Udover Suregrow giver jeg desuden Brogaarden Mash light og Hartog Gras-mix i krybben til alle hestene. Det er ikke nødvendigt ift. Deres næringsbehov, når de får Suregrow og masser af wrap, men fordelen ved at blande Hartog Gras-Mix med krybbefoderet er, at det øger tyggetiden, giver en bedre mæthedsfornemmelse og øger spytproduktionen til gavn for mavefunktionen og optagelsen af foderet.

Mash er også lavt på sukker og stivelse, men indeholder gode fibre og gærkultur der understøtter den gode fordøjelse. Desuden er det lækkert, tilfører væske og med til at fremme ædelysten. Både Mash og Gras-mix bliver justeret efter hestens huld og især hos de tynde heste, der skal have mange små måltider, er det disse produkter super gode, både med henblik på fordøjelsen samt ædelysten.

Så udover hovedspilleren wrap, har jeg så 3 produkter, som jeg kan bruge til alle hestene, uanset deres huld, helbred eller specifikke behov. Jeg kan justere mængden af wrap, Mash og Gras-mix efter den enkelte hests behov og dække mineral og vitaminbehovet med Suregrow.

Alle æder det med stor lyst og jeg har ingen bekymringer om de behovsmæssigt er dækket ind eller får foderbetinget sygdomme. Hestene kommer sig super fint, i det rigtige tempo og deres pels og adfærd afspejler tydeligt, at det er kvalitetsfoder, der virkelig gør godt i deres krop.

Det glæder jeg mig over dagligt, når jeg blander foder og når jeg ser på ”mine” heste. Det er da fantastisk – Tusind tak Brogaarden for Suregrow.

 

 

Lige i disse dage, er Suregrow kommet i nye sække og med optimeret indhold😊 

Du skal derfor kigge efter Growth Balancer i denne indpakning, hvis du også vil fodre din hest med dette fantastiske produkt. Indholdet i pillen er desuden blevet optimeret yderligere, således:

  • Endnu lavere stivelse. Nu 7 procent mod de 12 procent tidligere.
  • Lidt højere indhold af fibre, essentielle aminosyrer (lysin og methionin), som er vigtige for vækst, reproduktion samt muskelsætning.
  • Mere vitamin B12, som indgår i forskellige processer, som er vigtige for bl.a. pels, hove, energi mm.

Se produktblad her

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.